Меню
Назад » » »
Ауданды өлшеу
загрузка...

загрузка...
Рысбекова Мөлдір Өскенбайқызы,
«Дәуір» жалпы орта мектебінің
математика пәнінің мұғалімі.
Мақтарал ауданы,ОҚО

Сабақтың тақырыбы: Ауданды өлшеу

Сабақтың мақсаты: а)Аудан және оны өлшеуді
пысықтау. Аудан өлшем
бірлігі
квадрат дециметрмен есептеу
тәсілдерін пысықтау.

ә)Бірлесіп жұмыстануға,
достыққа, татулыққа
тәрбиелеу.

б)Шапшаң есептеу дағдыларын
арттыру, деңнгейлік
тапсырмалар арқылы ойлау
қабілеттерін дамыту
Сабақтың әдісі: Сұрақ-жауап, топтастыру.
Көрнекілігі: Таблица, суреттер,
геометриялық фигуралар Сабақтың барысы
І. Ұйымдастыру бөлімі.
Оқушылармен амандасу.
Психологиялық дайындық.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
№9 мысалды тексеру (95 бет)
ІІІ. Өткенді қайталау.
Ой қозғау.Конверттегі фигурадан көлік құрастыру.
-Тік төрбұрыштың ауданын қалай табамыз?
-Тік төртбұрыштың периметрі дегеніміз не?
ІV. Ауызша жаттығу. Тапсырмалар беру.
-Жаңа сабаққа кіріспес бұрын, тобымызға ат қойып алайық.
а) –Мысалдарды ауызша шығарайық
.
720 : 90 8 * 1000 842 : 2 81081 : 9


27000м = ? км
24500кг = ? ц
96 сағ. = ? тәулік
2 ғасыр = ? жыл
б) І топ – Ұзындық бірліктері.
ІІ топ – Масса бірліктері.

ІІІ топ – Уақыт бірліктері.
V. Жаңа сабақ.
- Ұшаққа жайланып отырдық.Енді тездетіп есептер
шығарайық.
№1 есепті – І топ
№2 есепті – ІІ топ
№3 есепті – ІІІ топ шығарайық.

№1 №2 №3
Ұз.-8дм Қаб.- 5м Биіктігі

– 10дм

Ені – 4дм
Шаршы Ұзынды – 30дм
S =? P=? S =? P =? S =? Ш: P = (8+4)*=24дм Ш: P=5*4 =20дм Ш: S= 10*50 =500дм2
S = 8*4 =32 дм2 S =5*5 =25 дм2

Венн диагарммасы
Шаршы Тіктөртбұрыш


Ұзындығы 8см 40дм 40см 4дм 5дм 12дм
Ені 5см 10дм 3см 3дм 3дм 8дм
Ауданы 40см2 400дм2 120см2 12дм2 15дм2 96дм2
Периметрі 26см 100дм 86см 14дм 16дм 40дм

№5 Бөлуді орында және көбейтумен тексер.
І топ. ІІ топ. ІІІ топ.
83244 : 4=20811 34088 : 8 =4261 14007 : 7 = 2001 87147 : 9 = 9683

№7 есеп. (оқып шығамын)
-Есеп нелер туралы?
-Есепте не белгілі?
-Не белгісіз?

-Бізден не сұрайды?
І топ – есептің шартын жаза қойыңдар.
ІІ топ – шешуі мен жауабын жазады.
ІІІ топ – кері есеп құрастырады.
5сағ.
80км/сағ 60км/сағ Ш: (80+60)*5 =700 (км)
Ж: 5 сағат
? км

Кері есеп ?

80км/сағ 60км/сағ Ш: 700 (80+60) =5 (км)
Ж: 5 сағат
700 км

№8 есеп. (Есепті оқимын.Бірге талдаймыз)
І күні – 28 км
ІІ күні – 35 км


ІІ күні - ? сағ.
Әр күні - ? сағ. Ш: (28 +35) : 9 =7(км/сағ)
28 : 7 =4(сағ) 35 : 7 =5(сағ)
Ж: І – 4сағ. ІІ- 5сағ.
Кері есеп.
І – 28 км
ІІ - 35км Ш: (28 + 35) : 7= 9(сағ)
Жылд. – 7км/сағ. Ж: 9 сағ.
№9 теңдеу. Қай теңдеудің мәні 270-ке тең?
Х + 100 = 370 400 – х =130 1350 : х =5 3 * х =810
-Міне, мынау парламент үйі. Анықтап көру үшін шығармашылық тапсырмаға қарайық. Астанада әсем зәулім ғимараттар өте көп. Олар әсем Астанаға әр түрлі деңгейде өзінше мән мағынасымен қатар көрік беріп тұр. Олай болса:
Деңгейлік тапсырмалар:
Әсем Астананы араладық. Астана туралы, алған әсерлеріміз туралы кім әңгімелеп айтқысы келеді?
Енді үйге қайтайық.

Бағалау
Оқушыларды шығарған есептеріне және уй – тапсырмасының дұрыс орындап келгеніне қарап отырып бағалаймын

Үйге тапсырма:
Жақсы әсер және жақсы баға алдық.

Қорытынды
Оқушыларға сұрақтар қойып,олардан жауап ала отырып сабағымды қорытындылаймын. Тәлімгер.орг Полный текст материала на тему Ауданды өлшеу можно смотреть в скачиваемом файле. На этой странице приведен фрагмент материала

Авторы:

Бөлімі: Қосымша сабақ жоспары | Логин: гость
Көрсетілім: 275 | Жүктеулер: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Барлық пікірлер: 0
avatar