Меню
Назад » » »
«Паскаль тілінде программа құруға тапсырмалар орындау»
загрузка...

загрузка...
О.Ағыбайұлы атындағы жалпы орта мектебінің
информатика пәнінің мұғалімі Бекешова Зульфия
Пәні: Информатика

Сабақтың тақырыбы: «Паскаль тілінде программа құруға тапсырмалар орындау»
Сабақтың мақсаты: Оқушыларды өз бетінше жұмыс жасауға
дағдыландыру;
Білімділік: Оқушылардың өткен тараулар бойынша алған білімдерін жинақтау;
Дамытушылық: Ой-өрісі мен танымдық қабілеттерін дамыту, өз ойларын еркін жеткізе білу дағдыларын қалыптастыру;
Тәрбиелік: Оқушыларды ұқыптылыққа, жан-жақтылыққа тәрбиелеу.
Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта.
Сабақтың әдісі: аралас сабақ.
Пән аралық байланыс: математика, геометрия, сызу.
Сабақ барысы:
1. Ұйымдастыру (2мин)
2. Қайталауға ароналған сұрақтар (5 мин)
3. Түрлі тапсырмалар (20 мин)
4. Тірек сызбалармен жұмыс (10 мин)
5. Тест сұрақтары (5 мин)
6. Оқушыларды бағалау (2 мин)
7. Үйге тапсырма (1 мин)

1. Ұйымдастыру (2мин)
Оқушыларды түгелдеу.
Керекті оқу құралдарын әзірлеу.
Оқушылардың көңіл-күйлерін, назарын сабаққа аудару.
Қауіпсіздік ережесімен таныстырып, қол қойдыру
2. Қайталауға арналған сұрақтар:
Мақсаты: өтілген тақырыптар бойынша оқушылардың есіне түсіру, пысықтау.
Сұрақтар экраннан көрсетіліп тұрады.



І. Тапсырма: алгоритмдік тілде жазылған алгоритм бойынша программа құрыңдар.

№ Алгоритм Программасы
1 Алг есептеу
Арг х
Нәт у
Басы
у=0,5*х*х*х-4
Соңы


Program esep;
Var x,y: real:
Begin
Writeln y:=0.53-4
Writeln y;
End

2 Алг есептеу
Арг х
Нәт у
Басы
Егер х>0
онда у:=5*х-4
бітті

Соңы



Program esep;
Var x,y: real:
Begin
Writeln х:
Iʄ>0 then y:5*x-4;
End

IІ. Тапсырма: графикалық тілде жазылған алгоритм бойынша программа құрыңдар.
№ Алгоритм Программасы
1

Program esep;
Var.y: real:
Begin
Writeln x;
Iʄx<0 then y:=x-5.0:
End

2


Program esep;
Var x,y: real:
Begin
Writeln х;
Y:=x3+2.5x2+3.9:
Writeln y;
End

III. Тапсырма:

Ifj>k then j:k-2 else k:=k-2;

Jk айнымалыларының мәндерін табыңдар?

Айнымалылардың бастапқы мәндері Нәтиже
J=3, k=5 3
J=3, k=3 1
J=3, k=2 0

IY. Тапсырма:

If a>b then
If b<0 then c:=a else c:=b
else c:=0;

с-ның мәнін табыңдар?

Айнымалылардың бастапқы мәндері Нәтиже
а=5, b=3 3
a=2, b=1 1

Y. Тапсырма: арифметикалық өрнектерді Паскаль тілінде жазыңдар.

8



YІ. Тапсырма: арифметикалық өрнектерді Паскаль тіліндегі дұрыс жазылған нұсқасын анықтаңдар.

Өрнек Дұрыс жазылған нұсқа
(4,285-3,75)*(5,8-3,2)+75 І
Нұсқалар
І. (4,285-3,75)*(5,8-3,2)+75
ІІ. (4,285-3,75)(5,8-3,2)+75
ІІІ. (4,285-3,75)*(5,8-3,2)+75

Өрнек Дұрыс жазылған нұсқа
ex+sin2x ІII
Нұсқалар
І. Exp(x)+sin(sgr(x))
ІІ. Exp(x)+2*sin(x)
ІІІ. Exp(x)+sgr(sin(x))

Өрнек Дұрыс жазылған нұсқа
2x cos4x ІI

Нұсқалар
І. 2x*cos(4*x)
ІІ. 2*x*cos(4*x)
ІІІ. 2x*cos(4x)

Өрнек Дұрыс жазылған нұсқа
x3+Lnx І

Нұсқалар
І. Sgr(x)*x+Ln(x)
ІІ. x+Exp(3*Ln(x))
ІІІ. Exp(Ln(3x))

Берілген есептің таңдаған біреуіне программа құрыңдар:

1. Нақты А және В сандарының квадраттарының қосындысын шығаратын программа құрыңдар.
Program Sum;
Var a,b,x: real;
Begin
Readln(a,b)
X=sgr(a)+sgr(b)
Writeln (ʽқосындысыʾ=,х);
Readln;
End.

2. Принтер минутына 24000 символ басып шығарады. Егер бір қатардағы символдар саны 60, ал бір беттегі қатарлар саны 50 болса, онда принтердің 100 бетті қанша уақытта басып шығаратынын анықтау керек.
Program print;
Var x,y,z: longint; t: real;
Begin
x:=24000; y:=100; z:=50*60;
t:=y*z/x;
writeln (ʽt=ʾ,t);
readln;
end.
YII. Тапсырма: операторлардың жазылуын бос ұяшықтарға жазыңдар.

Тест тапсырмаларына жауап беру.

1. Егер у:=х+у және х=10, у=х болса, онда у-тың мәні неге тең?
А) 10 Б) 20 В) 60
2. егер х:=0, х:=х+1, х:=х*х болса, онда х-тың мәні неге тең?
А) 0 Б) 1 В) 2
3. Паскаль тіліндегі логикалық айнымалылар типінің жазылуы.
А) char Б) boolean В) real
4. Паскаль тіліндегі символдық берілгендер типінің жазылуы.
А) char Б) integer В) string
5. Паскаль тіліндегі айнымалылар бөлімі.
А) label Б) var В) type
6. Егер m-нақты сан болса, онда m+1 өрнегінің мәні айнымалылардың қандай типіне жатады?
А) real Б) integer В) boolean
7. Егер у – бүтін сан болса, онда х:=1,2*у өрнегінің мәні айнымалылардың қандай типіне жатады?
А) real Б) integer В) char
8. «Немесе» логикалық операциясының жазылуы.
А) or Б) not В) and
9. «Және» логикалық операциясының жазылуы.
А) or Б) not В) and
10. Параметрдің алғашқы, ақырғы мәндерін және қадам мәнін белгілейтін оператор.
А) for Б) repeat В) while

Жауаптары:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Дұрыс жауаптары:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Б Б Б А Б А Б А В А

Қорытындылау
Оқушыларды бағалау
Үйге тапсырма: Паскаль программалау тілі бойынша қайталап оқып келу. Тәлімгер.орг Полный текст материала на тему «Паскаль тілінде программа құруға тапсырмалар орындау» можно смотреть в скачиваемом файле. На этой странице приведен фрагмент материала

Авторы:

Бөлімі: Қосымша сабақ жоспары | Логин: Публикатор
Көрсетілім: 367 | Жүктеулер: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Барлық пікірлер: 0
avatar